TRENDY V POTRAVINOVÝCH OBALOCH
Na úspechu potravinárskych výrobkov v konkurenčnom prostredí sa budú výraznejšie podieľať obaly a ich modernizácia.
Najväčší dôraz v oblasti inovácií potravín treba podľa jednotlivých predstaviteľov krajín EÚ prikladať týmto oblastiam:
• inováciám v oblasti balenia potravinárskych výrobkov,
• inováciám v oblasti výroby tzv. „nových“ potravín – geneticky modifikované výrobky, konzumácia hmyzu, biopotraviny,
• návratu ku konzumácii typických domácich výrobkov,
• špeciálnej starostlivosti o verných zákazníkov.
Tieto inovácie v potravinárstve považuje Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky v súčasnosti za kľúčové:
• vývoj nových postupov a technológií na ochranu výživovej a hygienickej kvality produktov, čím sa významne znížia straty spôsobené chemickou a biologickou kontamináciou v celom potravinovom reťazci od prvovýroby až po spotrebiteľa,
• rozvoj efektívnych analytických a diagnostických postupov na zabezpečenie vysledovateľnosti, alergénnosti a zdravotnej bezpečnosti potravín, čím sa zvýši komfort a bezpečnosť spotrebiteľa, obmedzí sa falšovanie potravín, a tým sa podporia poctiví domáci výrobcovia,
• zavedenie systémov predlžujúcich trvanlivosť potravín, prostredníctvom ktorých sa zvýši konkurencieschopnosť domácich výrobcov v dodávkach do obchodných sietí, predĺži sa obdobie predaja, a tým možnosť ponuky sezónnych výrobkov,
• aplikácia funkčných obalových materiálov, ktoré prispejú k vyššej životnosti potravín a eliminácii škodlivých vplyvov na životné prostredie. Zároveň prispejú k lepšiemu využitiu kapacít domácich výrobcov obalov a obalových materiálov na výrobu funkčných biodegradabilných obalov,
• realizácia nových procesov a postupov získavania cenných prírodných látok s vysokou pridanou hodnotou, čím sa rozšíri ich využitie v potravinárstve, vo farmácii, v kozmetike,
• aplikácia nových informačných a komunikačných technológií v potravinárstve s cieľom vysledovateľnosti v celom potravinovom reťazci, prostredníctvom ktorých sa zvýši objektívna informovanosť spotrebiteľa, obmedzí sa falšovanie pôvodu a kvality potravín,
• rozšírenie výroby a predaja tradičných, regionálnych potravín, čím sa zvýši príjem a zamestnanosť vidieckych regiónov,
• vývoj nových inovatívnych výrobkov, ktorý zabezpečí senzoricky atraktívne potraviny s vyšším obsahom biologicky cenných látok.
Jedným zo základných cieľov programu je potravinová bezpečnosť a zabezpečenie dostatku potravín.
V inováciách potravín možno pozorovať tri hlavné oblasti:
– inováciu obalov,
– inováciu potravinárskych technológií,
– snahu o udržateľnosť životného prostredia.
V ďalšom texte venujeme pozornosť iba prvej z týchto troch oblastí, a to inovácii obalov, nakoľko táto má priamy dopad a vplyv na polygrafickú výrobu, ktorá je jedným z hlavných zdrojov výroby obalov vo všeobecnosti, a potravín nevynímajúc.
Inovácia obalov je pre budúcnosť výroby aj spotreby potravín kľúčov
Obal je čoraz viac a častejšie dôležitou súčasťou produktu a nástrojom konkurenčného boja. Už dávno neplní len ochrannú a informačnú (označovaciu) funkciu produktu. Aj keď v dobe pandémie Covid-19 význam ochrannej funkcie obalu a jeho hygienickosť výrazne vzrástol. Obal, špeciálne u potravín, však môže byť nositeľom rôznych nových alebo doplňujúcich vlastností produktu, napr. predlžovania životnosti, zachovania chute, resp. arómy, alebo poskytnutia služby k priamemu konzumu bezprostredne po nákupe. Môže byť taktiež indikátorom kvality aj po uplynutí odporúčanej lehoty spotreby a mnohých ďalších žiadúcich vlastností v záujme zamedzenia plytvania potravinami, ako strategickou surovinou, čo je jedným z významných trendov Spoločnej poľnohospodárskej a potravinárskej politiky EÚ – Z farmy na stôl. Z uvedených dôvodov je inovácia obalov špeciálne u potravín nesmierne dôležitý parameter, atribút samotného produktu. Uvádzame niektoré významné inovačné atribúty potravinových obalov.
Aktívne balenie
Aktívne materiály a predmety sú také, ktoré majú predĺžiť životnosť alebo zachovať či vylepšiť stav balených potravín. Sú zámerne navrhnuté tak, aby obsahovali zložky, ktoré by uvoľňovali alebo absorbovali látky do alebo z balených potravín či prostredia
obklopujúceho potraviny. Jedná sa o absorbéry a emitory. Absorbéry obsahujú látky, ktorých úlohou je absorbovať a odstrániť rôzne látky z prostredia vnútri obalu, ako napríklad kyslík, etylén, oxid uhličitý, vlhkosť, nepriaznivé vône alebo absorbéry s antimikrobiálnymi funkciami.
Emitory uvoľňujú látky prospešné pre kvalitu potravín, čím chránia potravinu pred rozmnožovaním mikroorganizmov. Najčastejšie sa používajú emitory oxidu uhličitého, oxidu siričitého a alkoholu. Jedným z príkladov je rad výrobkov, ktoré využívajú materiál obsahujúci oxid železitý, ktorý znižuje hladinu kyslíka vo vnútri balenia. Pôvodne sa používal ako prášok, ale neskôr bol vyvinutý do formy samolepiacich náplastí, ktoré sú vhodné do každého balenia. Ďalším prístupom k aktívnemu baleniu je použitie antimikrobiálnych látok, ktoré by mohli eliminovať potrebu chemických prísad, ktoré sa v súčasnosti používajú v potravinách na zníženie mikrobiálneho rastu, čo vyvoláva rozsiahle obavy o bezpečnosť.
Inteligentné balenie
Inteligentné materiály a predmety sú také, ktoré sledujú stav balených potravín alebo prostredia obklopujúceho potraviny. Medzi funkcie inteligentných obalov patrí monitorovanie, detekcia, snímanie, zaznamenávanie, sledovanie a komunikácia. Pomocou inteligentných obalov sa dá odhadnúť kvalita výrobkov a ich trvanlivosť. Cieľom použitia inteligentných obalov je sledovať a poskytovať informácie o kvalite balených potravín, a tým zaručiť ich bezpečnosť. Mnoho ľudí vyhodí jedlo, ktoré je stále vhodné na konzumáciu, jednoducho preto, že si nie sú istí, ako dlho je obal otvorený, alebo majú pocit, že je otvorený „príliš dlho“. Alternatívnym riešením je inteligentné balenie, ktoré obsahuje malý kúsok inteligentného plastu, ktorý mení farbu podľa okolitých podmienok. Inteligentný plast môže indikovať, ako dlho
bolo balenie otvorené a umožňovať spotrebiteľovi vyhodiť iba také potraviny, ktoré už nie je bezpečné konzumovať. V tejto oblasti sa skúmajú rôzne inovácie, od štítkov s meniacimi sa farbami až po štítky, ktoré sa môžu prepojiť so smartfónom a poskytujú spotrebiteľovi podrobné informácie o výrobku. Medzi inteligentné balenia patria aj senzory, ktoré podajú spotrebiteľovi informáciu o zrelosti ovocia. Na trh by čoskoro mohli preniknúť lacné senzory, ktoré odhalia, či sú potraviny vhodné na konzumáciu. Ide o elektrické snímače plynov
na báze papiera, ktoré dokážu zachytiť plyny sprevádzajúce kazenie výrobkov z mäsa a rýb, akými sú napríklad amoniak, trimetylamín alebo oxid uhličitý. Smartfóny pomocou technológie NFC sú schopné prečítať dáta zo senzorov, takže stačí,
keď spotrebiteľ pridrží svoj smartfón pri obale, aby zistil, či je potravina vhodná na konzumáciu. Často je ťažké odhadnúť, kedy je najvhodnejší čas konzumovať ovocie alebo zeleninu a to môže viesť ku zvýšenému plytvaniu potravinami. Inteligentné dozrievanie (Smart Ripe) rieši tento problém poskytovaním informácií o zrelosti čerstvého produktu v reálnom čase a neinvazívnym spôsobom. Táto technológia funguje vďaka citlivému senzoru RFID, ktorý je integrovaný do balenia a ktorý je súčasťou balenia. Môže detegovať určité dielektrické odchýlky v ovocnej dužine spojené so zrelosťou, ako je kyslosť, obsah vody a cukru. Táto informácia sa prenáša do terminálu, ktorý sa dá naprogramovať na hlásenie požadovaných informácií, od jednoduchej indikácie, či je ovocie zrelé alebo nie, až po radu, ako a kedy ho použiť.
V prípade avokáda, prvého produktu, na ktorom bol produkt Smart Ripe úspešne testovaný, možno získať údaje týkajúce sa doby spotreby („ešte nezrelé“, „pripravené na konzumáciu“, „krémový“) alebo spôsobov použitia („na varenie“, „na šaláty“, „na omáčky“ atď.).
V súčasnosti je táto technológia navrhnutá pre „prémiové“ výrobky z ovocia a zeleniny, ako sú avokádo, mango a papája, princíp sa však môže uplatňovať aj na rôzne druhy ovocia alebo zeleniny. Vďaka tejto inovácii sa pripravuje cesta k mnohým aplikáciám, ktoré zlepšia manipuláciu s ovocím a zeleninou v mieste predaja a tiež skúsenosti spotrebiteľov pri nákupe. Problematika potravinárskeho odpadu a plytvania potravinami
je veľmi závažná. Obaly, ktoré sú často ponímané ako symbol dnešnej konzumnej spoločnosti, sa javia ako vhodný prostriedok na dosiahnutie nevyhnutného znižovania tvorby potravinového odpadu.
Spoznali ste stopy polygrafie a systémy tlače, materiály, ktoré môžu byť aplikované na výrobu obalov pre potraviny aj vo vašej tlačiarni? Alebo už máte s touto výrobou konkrétne skúsenosti? Prípadne ste dodávateľom materiálov, ktoré vďaka svojim vlastnostiam spĺňajú požiadavky na moderné obaly a indikáciu želaných vlastností balených potravín? Polygrafia zohrá v budúcnosti potravinárskej výroby rozhodne ešte dôležitú úlohu, len sa treba na to pripraviť a treba dať o sebe vedieť.