Edície 2016Edície časopisu

Vplyv optických zjasňovačov na hodnotenie tlačoviny

 

Optické zjasňovače (OBA) stoja za najväčším zlomom v hodnotení tlačoviny za posledných niekoľko rokov. Je zaujímavé sledovať, ako vývoj tlačových materiálov  s OBA ovplyvňuje kvalitu tlače a spôsoby merania tlačoviny.

Farby musia byť kontrolované pod správnym svetlom

V polygrafickom priemysle sme zvyknutí sa odvolávať na osvetlenie o teplote chromatičnosti 5 000 K (stupňa Kelvina), ktoré simuluje jedinečné denné svetlo D50. Problematika osvetlenia (D50) priamo súvisí a je previazaná s inovovanou polygrafickou normou ISO 21647:2013 (pre ofset ISO 123472:2013).

Norma ISO 3664 – je pomerne rozsiahla, popisuje podmienky porovnávania odrazových a priehľadných predlôh pre typické využitia. Definuje umelé svetlo a podmienky osvetlenia, ktoré v tlačovom procese pri kontrole farebnosti hrajú významnú úlohu. Spomínaná norma bola v roku 2009 podstatne revidovaná a jej najnovšie znenie ISO 3664:2009 definuje nové zdroje a ich spektrálne zloženie (hlavne podiel UV žiarenia), ako aj aspekty správneho osvetlenia.

Ak predchádzajúca norma ISO 3664:2000 definuje UV metamerismus index (MIVU), aby bol menší alebo rovný 4, tak revidovaná norma ISO 3664:2009 vyžaduje MIVU <1,5, a odporúča, MIUV <1,0.

Čo sa týka tolerancie obsahu UV, v porovnaní s referenciou (D50 100%), tak rozsah je od 60% do 130%. Tieto kritéria zabezpečia oveľa lepšiu zhodu s referenčným denným svetlom D50.

Po roku 2009 sa začali vyrábať nové fluorescenčné žiarivky s podielom UV zložky, ktoré svojím spektrálnym zložením svetla sa viac približujú dennému svetlu D50 a dokážu rozžiariť fluorescenčné zjasňovacie prísady (OBA), ktoré sú obsiahnuté v niektorých tlačových papieroch. V roku 2010 tieto žiarivky začali výrobcovia štandardne osádzať do osvetľovacích pultov (Waldman, JUST, GTI, X-Rite a ďalšie). Výrobcami v Európe sú spoločnosti OSRAM a Philips…

Optické zjasňovače OBA
(Optical Brightener Additives)

Výrobcovia tlačových papierov v súlade s požiadavkami koncového zákazníka, aby všetko bolo „blýskavejšie“,  ale zároveň „lacnejšie“, už pred niekoľkými rokmi začali  do náterových hmôt pridávať tzv. f luorescenčné zjasňovacie prísady (optické zjasňovače). Žiaľ, trendom je, že koncový zákazník chce, aby papier bol stále belší a tlač na ňom vyzerala kontrastnejšie. Keďže väčšina tlačových papierov je takmer na 100% tvorená recyklovaným materiálom, ktorý sám o sebe veľmi biely nie je, musí sa chýbajúca belosť doháňať umelo. A tým umelým spôsobom sú optické zjasňovače, teda chemické látky, ktoré dokážu premeniť neviditeľné UV žiarenie na viditeľné žiarenie v oblasti modrých odtieňov. Na prvý pohlaď je to síce krásny trik, vo svojom dôsledku však vedie k nepríjemnému rozčarovaniu zákazníka z farebnej kvality tlače.

Problematika je ďaleko zložitejšia, ako sa javí na prvý pohľad pre bežného čitateľa. Nie všetci, ktorí sa v oblasti fotografie, grafiky, umenia, tlače a samostatného svetla pohybujú sú schopní podrobne študovať pojmy: fyzikálne zloženie svetla, metameria, CRI – color rendering index, technológia tlače, zloženie tlačových farieb, riadenie farebných procesov, meracie prístroje a atď. Otázok by sa určite našlo veľa.

Norma ISO 12647-2/Amd1:2007 s optickými zjasňovačmi nerátala!

Zaužívané štandardy tlače, ako je FOGRA39 alebo FOGRA47 definujú tlačové podmienky, ktoré sú založené na papieroch, ktoré obsahujú priemerné množstvo OBA. To platí pre ofsetovú tlač na natierané papiere (PT 1/2) a nenatierané papiere (PT4). Väčšina nátlačkových systémov používa média, ktorých substrát neobsahuje optické  zjasňovače. V prípade, že v tlačovom procese sa použije papier s vyšším obsahom OBA, tak dochádza k vizuálnej nezhode medzi certifikovaným digitálnym nátlačkom, vyrobeným podľa referencie Fogra39L, a medzi ofsetovou tlačou, aj napriek tomu, že je kalibrovaný na zhodu ako s ISO 12647-2, tak aj s touto referenciou – tlač je vždy studenšia,
modrejšia, málo teplá.

Chcete sa dočítať viac? Objednajte si predplatné časopisu PrintProgress a prečítajte si celý článok.

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tlačidlo Späť hore