Edície 2016Edície časopisu

Super novinky od Nikonu

Tohtoročný veľtrh spotrebnej elektroniky CES (Consumer Electronics Show) v Las Vegas priniesol hneď niekoľko fotografických noviniek a hlavne dve super novinky od Nikonu – D5 a D500.

Ohromujúci obrazový výkon fotoaparátu D5

Fotoaparát Nikon D5 – digitálna jednooká zrkadlovka formátu FX, poskytuje profesionálom a nadšencom, ktorí nerobia kompromisy, prístup k neuveriteľnému výkonu a presnosti. Dizajnovo D5 nadväzuje na svojho predchodcu D4 a D4s, zmeny sú skôr kozmetické a vo väčšine prípadov majú prispieť k pohodlnejšiemu a jednoduchšiemu ovládaniu.

Nový 20,8-megapixelový obrazový snímač CMOS formátu FX a 180 000-pixelový snímač merania RGB poskytujú veľmi presné rozpoznanie objektu a detaily na snímkach. Dokonca aj vtedy, keď snímame rýchly šport v interiéri, tento fotoaparát nám zabezpečí dobrý záber. Fotoaparát D5 naplno a doširoka otvára možnosti snímania pri slabom osvetlení. So štandardným rozsahom citlivosti ISO 100 až 102 400 a najvyššou rozšírenou citlivosťou v histórii spoločnosti Nikon umožňuje posúvať hranice. Vďaka novému systému spracovania obrazu EXPEED 5 fotoaparátu je kvalita snímok vysoká naprieč štandardným rozsahom citlivosti ISO. Tento výnimočne čistý výkon je možný vďaka systému spracovania signálov optimalizovanému pre o 25 % vyšší počet pixelov nového snímača.

Úžasná kombinácia výkonu a presnosti

Vďaka novej jednotke automatického zaostrovania AF ASIC je automatickému zaostrovaniu vždy vyhradený maximálny výpočtový výkon. Bez ohľadu na to, ako rýchlo sa dej odohráva, fotoaparát nerobí kompromisy. Sníma frekvenciou až 12 snímok za sekundu so sledovaním automatickej expozície a s automatickým zaostrovaním so sledovaním objektu, prípadne frekvenciou až 14 snímok za sekundu s predsklopením zrkadla a pri uzamknutom zaostrovaní. Rýchlejší mechanizmus sekvenčnej uzávierky a mechanizmus zrkadla výrazne skracujú stmavnutie hľadáčika pri rýchlom sériovom snímaní.

Nová generácia 153-bodového AF zaostrovania a vyrovnávacej pamäte

Vďaka neuveriteľným 153 zaostrovacím bodom a 99 krížovým snímačom fotoaparát D5 ponúka výnimočne široké pokrytie. Bez ohľadu na to, či snímame na pretekoch alebo na červenom koberci, pokrytá je takmer každá situácia. Malé objekty s vysokou rýchlosťou je možné sledovať s novou úrovňou presnosti. Citlivosť automatického zaostrovania až –4 EV (ISO 100, 20 °C) umožňuje vynikajúci výkon aj pri slabom osvetlení a dokáže pracovať s objektívmi so svetelnosťou až F8, čo sa môže hodiť pri použití telekonvertoru. V režime kontinuálneho automatického zaostrovania je v systéme možné nakonfigurovať nastavenia pokrytia 153, 72 a 25 bodov.

Vysokorýchlostné zachytávanie snímok  a 4-krát rýchlejší prenos dát

Rýchlejší, ostrejší a s jednoduchšou manipuláciou – všetko, čo súvisí s fotoaparátom D5, je zamerané na plynulejšiu skúsenosť. Tento fotoaparát je skonštruovaný tak, aby zohľadňoval odozvu od agentúrnych fotografov, ktorí trávia celý deň snímaním, a znižuje stresové faktory, ktoré sú spôsobené nárokmi profesionálnej fotografie. Ergonomické zlepšenia zahŕňajú tlačidlá s lepšie definovanými hranami a krivkami, ktoré umožňujú intuitívnejšie ovládanie najmä vtedy, keď snímame pomocou hľadáčika. Dva nové sloty na karty XQD dokážu jednoducho zvládnuť neuveriteľnú schopnosť fotoaparátu D5 nasnímať až 200 snímok NEF (nekomprimovaný 12bit RAW/JPEG RAW) v jednej sérii a zaručiť, že vyrovnávacia pamäť sa okamžite vyčistí pre nasledujúcu sériu.

Nikon D5 sa bude ponúkať v dvoch variantoch: pre XQD karty, alebo pre CF karty, ktoré sa budú líšiť len typom slotu pre pamäťové karty. Nový port USB 3.0 umožňuje vysoko rýchly prenos veľkého množstva údajov. Bezdrôtové pripojenie a pripojenie Ethernet je teraz 2-násobne rýchlejšie.

Chcete sa dočítať viac? Objednajte si predplatné časopisu PrintProgress a prečítajte si celý článok.

 

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tlačidlo Späť hore