Edície 2016Edície časopisu

Nástup riešení pre automatizáciu procesov

Veľtrh FESPA 2016 na výstavisku RAI v Amsterdame od 8. do 11. marca navštívilo 23 240 osôb. V rámci veľtrhu sa konali výstavy Fespa Digital, Fespa Textile, European Sign Expo a Printeriors 2016. Podľa vyjadrení návštevníkov, viac ako 75% z nich priamo zapojených do rozhodovacieho procesu pri ich podnikaní. Potvrdil to aj rekordný počet predajov realizovaných počas veľtrhu.

Nárast digitalizácie a napredovanie atramentovej technológie pokračuje

Výstava oproti minulému ročníku sa opäť obsahovo výrazne posunula. Takmer sa úplne vytratili klasické tlačové technológie, hlavne sitotlač. Čo len potvrdzuje, že digitál začína dominovať aj v tomto odvetví. Ukazuje sa, že klasické technológie už dosiahli svoj vrchol a tak prevratné inovácie sa už nekonajú. Výstavné haly obsadili poprední výrobcovia tlačových zariadení (prevažne inkjet), rezacích strojov, firmy ponúkajúce softvérové riešenia a, samozrejme, firmy špecializujúce sa na spotrebný materiál. K najviditeľnejším výrobcom tlačových riešení na výstave patrili spoločnosti Canon, Durst, Fujifilm, HP, Epson, EFI, Mimaki, Mutoh, Roland DG, SwissQprint, InkTec, Kornit Digital, Ricoh, Esko, Zünd…

Početné skupiny sitotlačiarov a digitálnych tlačiarov zo Slovenska a z Česka. Návštevu veľtrhu organizoval SZSDT.

Trendy 2016 – automatizácia procesov

Nové tlačové zariadenia, resp. inovované modely, sa vyznačujú hlavne zvýšenou produkčnou rýchlosťou tlače a komfortnejším riadením, rozšírenými možnosťami a vysokou kvalitou tlače. Prioritou je efektivita produkcie. V spojitosti s ekológiou a prístupom k životnému prostrediu, je kladený dôraz na šetrné tlačové technológie a hlavne na používané atramenty a tak isto na spotrebný materiál. Trendom sa stavajú UV LED tlačové systémy a ekologické atramenty. Skupinu tzv. ECO reprezentujú UV LED svetlom vytvrdzované atramenty, latexové atramenty a ekologické pigmentové atramenty na vodnej báze.

Z pohľadu konštrukcie a širšieho využitia spektra rôznych typov médií sa výrazne presadzujú tzv. flatbedy (plochý stôl). Veľkoformátové priemyselné zariadenia (3,5 x 3,5 m) sú schopné potláčať napr. dve až tri produkcie vedľa seba.

Ponúkané konfigurácie umožňujú automatizovaný proces, keď materiál z pristavenej palety je nakladaný priamo do stroja pomocou savkového systému nakladača a vykladač zabezpečuje automatické vyloženie opäť na paletu.

Samozrejme, pre priemyselnú veľkoobjemovú tlač výrobcovia ponúkajú stroje pre tlač z role, ktorých šírka tlačenej plochy presahuje aj 5 metrov. Tlač z role na rolu (roll-to-roll) je podľa nasadenia a typu zákazky veľmi efektívna a vysoko produktívna. V spojitosti s efektivitou a finalizáciou výroby sa objavili nové of-line zariadenia – rezacie systémy pre vytlačenú produkciu na roli (napríklad FOTOBA JRU170). Tieto rezačky s automatickým pohonom odvíjania sú schopné spracovať role s priemerom až 60 cm.

FESPA 2016 potvrdila rastúci trend priemyselnej veľkoformátovej tlače v oblasti výroby obalov (packagingu), potlače skla, keramiky, dreva, plastov a zvýšený nárast technológie digitálnej tlače v oblasti potlače textilu (priama potlač aj sublimácia). Segment potlače textilu s prepojením na textilný, módny, odevný a reklamný priemysel patrí dnes medzi oblasti s najväčším potenciálom. To isté platí aj o výrobe obalov, kde narastá dopyt po luxusnom balení rôznych tovarov.

Rast dopytu po vysoko produktívnych, modulárnych digitálnych rezacích systémoch s inteligentnou automatizáciou pokračuje v nezmenšenej miere. Do tejto oblasti spadajú dokončovacie zariadenia, ako stoly na rezanie, vyrezanie a frézovanie a množstvo ďalších periférií. Napr. švajčiarska spoločnosť Zünd predviedla zapojenie manipulačného robota do procesu dokončovania. Veľtrh predstavil rad vysoko výkonných digitálnych zariadení na rezanie a automatizačných riešení.

Pripravil: František Martančík, www.polygrafia-fotografia.sk

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tlačidlo Späť hore