Edície 2016Edície časopisu

Tlač na farebný papier

Najmenej komplikovaná voľba pre realizáciu grafického návrhu, alebo inej tlačovej úlohy, je tlač na biely papier. Toto riešenie do značnej miery dáva dobrú predstavu o tom, akú farebnú reprodukciu po tlači dostaneme. Táto voľba, ale nemusí vždy naplniť našu inšpiráciu a finálny zámer produktu. Naopak, použitie farebného papiera môže byť dobrou voľbou ako vytvoriť zaujímavý projekt a výsledný produkt. Potlač farebného papiera ofsetom prináša aj určité obmedzenia.

Niekoľko užitočných informácií:

V prípade, že sa rozhodnete pustiť do neznámych vôd a rozhodnete sa pre tlač vášho projektu použiť farebný papier (vo väčšine prípadov to bude nenatieraný papier), mali by ste predvídať a akceptovať zmeny, ktoré môžu ovplyvniť výslednú tlač.

Čo urobiť, aby výtlačok splnil vaše predstavy?

Po prvé: majte na pamäti, že štyri procesné ofsetové farby – CMY a K – sú transparentné. Z tohto dôvodu farba substrátu (farebný papier) vždy ovplyvní a zmení farebnosť tlačovej farby a tým aj celkový vzhľad farebnej reprodukcie. Obrázky tlačené napríklad na krémovom papieri, budú vyvolávať teplejší pocit, pretože v substráte papiera prevažuje žltý odtieň, alebo farebné obrázky vytlačené na modrom papieri budú mať menší kontrast a môžu pôsobiť šedivo. Okrem toho, čím je tmavšia farba papiera, tým viac bude mať vplyv na výslednú farebnosť obrazu.

V prípade, že sa bude tlač realizovať ofsetom na nenatieraný farebný papier, je potrebné rátať aj s nárastom tlačového bodu, pretože tlačová farba má tendenciu presakovať
do papierových vlákien viac ako pri natieraných papieroch.

Dá sa predvídať a kontrolovať výsledok tlače?

Pri potlači farebných papierov správa farieb a zaužívané štandardy nefungujú. Cieľom použitia farebných papierov je hlavne upútať vizuálne. V tlačovom procese sa nedá dosiahnuť optimálna reprodukcia farieb, preto je potrebné už pri realizácii projektu s tým rátať! Je to určitý kompromis, ktorý je potrebné zvážiť a venovať mu patričnú pozornosť. Ideálne pre vašu predstavivosť je získať od dodávateľa papiera „potlačené“ vzorky farebného papiera. V prípade, že neuspejete, tak využite možnosť a dohodnite sa s ofsetovou tlačiarňou, aby pridala vzorky vašich farebných papierov na koniec podobnej tlačenej zákazky (tlač na biely nenatieraný papier). To vám pomôže získať predstavu o tom, ako bude vyzerať farebná tlač, a do akej miery budete musieť upraviť napr. pleťové odtiene alebo iné farebné odtiene.

Podobný, ale oveľa drahší postup je požiadať tlačiareň o „nátlačok na tlačovom stroji“. To znamená pripraviť vlastnékontrolné dáta (dominantné obrázky resp. celé strany), z ktorých tlačiareň vytlačí skúšobné hárky na konkrétny farebný papier. Potom by ste mali na základe vytlačených kontrolných hárkov urobiť úpravu farieb vo vašich elektronických súboroch a následne realizovať finálnu tlač celej zákazky.

Ďalším riešením, hlavne z ekonomického hľadiska, je realizovať „nátlačok formou digitálnej tlače“. Podobne ako pri nátlačku priamo na tlačovom stroji, je možnosť využiť digitálnu technológiu – spravidla suchý toner a vytlačiť z konkrétnych digitálnych súborov na farebný papier kontrolné obrázky alebo celé farebné strany. Nebude to vyzerať úplne rovnako ako na ofsete, ale vám to dá rozumnú predstavu o tom, čo môžete očakávať.

Ako simulovať farbu papiera v Adobe InDesign?

Keď budete pripravovať projekt, pri ktorom mienite využiť farebný papier, budete potrebovať jednoduchý spôsob simulovania svojho návrhu (dizajn, konštrukciu). Jednou z možností je simulácia farby papiera na monitore. Program Adobe InDesign ponúka, okrem bieleho papiera, aj možnosť simulácie farebného papiera. Simulácia farby papiera
na obrazovke je len orientačná a nemá vplyv na finálny výstup dát.

  1. Vyberte Okno> Vzorkovník.
  2. Dvakrát kliknite na farbu papiera v paneli Vzorkovník.
  3. V dialógovom okne Voľby políčka vzorkovníka zadajte hodnotu farby.
  4.  Skontrolujte Náhľad (ako vyzerá farba papiera) a potvrďte tlačidlom OK.
Je aj iný spôsob, ako potláčať plnofarebne farebný papier?

Stručne povedané, áno, ale je to komplikované, a bude to vyžadovať úzku komunikáciu s poskytovateľom tlače.

 

Pripravil: František Martančík www.polygrafia-fotografia.sk

Chcete sa dočítať viac? Objednajte si predplatné časopisu PrintProgress a prečítajte si celý článok.  

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tlačidlo Späť hore