Edície 2016Edície časopisu

FUJIFILM – trvalá orientácia na inovácie

V týchto mesiacoch oslávila spoločnosti FUJIFILM svoje 50-te výročie pôsobenia v Európe. Ako býva zvykom v dobrých rodinách, oslava prebehla v kruhu najbližších. V tomto prípade – významných zákazníkov. Stretnutia sa uskutočnili naprieč celou Európou a spoločnosť FUJIFILM na nich prezentovala najvýznamnejšie míľniky svojej úspešnej histórie, výsledky vývoja a výskumu, inovácií a produkty, ktoré postupne menili svet a odvetvia, v ktorých značka pôsobí.

Hironao Fujii, prezident FUJIFILM pre CEE

“Od nášho pôvodného zamerania na fotografické filmy, sme sa diverzifikovali na úspešnú medzinárodnú korporáciu s vedúcou pozíciou v mnohých oblastiach biznisu.”

Hironao Fujii, prezident FUJIFILM pre CEE
Takaaki Kurose,
Prezident FUJIFILM Europe

To bratislavské stretnutie pre slovenských zákazníkov sa uskutočnilo 22. júna na lodi Cafe&Bar, zakotvenej na petržalskom brehu Dunaja v Bratislave. Hostiteľ, Hironao Fujii, prezident FUJIFILM pre CEE oblasť (ČR, SR, Poľsko), však nepredstavil len úspechy značky z minulosti, ale aj víziu jej budúceho rozvoja.

V júli 1966 založila spoločnosť FUJIFILM svoju pobočku Fuji Photo Film Europe GmbH v nemeckom Düsseldorfe, a to už mala na trhu inovačné produkty v podobe PS platní pre ofsetovú tlač a otvorené počítačové pásky. V sedemdesiatych rokoch uvádza na trh spoločnosť farebný fotopapier, VHS videokazety pre komerčné využitie a prvý 400 ISO farebný negatívny film FUJICOLOR HR 400 do fotoaparátov. V roku 1976 otvára svoju pobočku vo Veľkej Británii. Osemdesiate roky sú v znamení ďalšej expanzie na európskych trhoch, keď postupne spoločnosť otvára svoje pobočky v Holandsku, Francúzku a Taliansku. V roku 1982 získava ocenenie za Kinematografický film od Vedeckej a technickej akadémie – Motion picture film a cenu Emmy. O rok neskôr prichádza s digitálnym röntgenovým zobrazovacím systémom FCR. Nasledujúce revolučné inovácie sú v podobe známych fotografických Fujifilm Minilabov a počítačových externých pamäťových Floppy diskov. Za nimi nasledujú ďalšie vynálezy vo fotografickom priemysle, ktoré približujú kvalitu nielen profesionálom, ale aj bežným amatérskym fotografom, až po jednorazové a recyklovateľné fotoaparáty. S týmito inovačnými produktmi prichádza aj ďalší rozvoj pobočiek FUJIFILM v Európe, keď postupne začína pôsobiť na španielskom, dánskom a belgickom trhu.

Deväťdesiate roky sú v znamení ďalších zdokonaľovaní a inovácií produktov pre filmový a fotografický priemysel a v roku 1996 uvádza na trh CTP platne pre polygrafiu a tlačiarenský priemysel. Ďalší rozvoj siete FUJIFILM pokračuje v Portugalsku a v roku 1991 vzniká FUJIFILM Czechia, zastúpenie pre vtedajšie Československo. V zdravotníckej zobrazovacej technike je významným míľnikom rok 1999, kedy je uvedené na trh zariadenie Synapse® PACS medical, zobrazovací a informačný riadiaci systém.

Nové tisícročie znamená pre značku FUJIFILM okrem produktového rozvoja v oblastiach fotografického priemyslu – Digitálny Minilab, širokouhlý fotoaparát Instax 200, aj rozvoj v medicínskej zobrazovacej technike, v oblasti liečiv, ale aj vstup do nanotechnológií. Z hľadiska rozvoja biznisu prichádza ku konsolidácii spolupráce so značkou Xerox a vznikajú nové zastúpenia v Poľsku, na Slovensku (v roku 1993) a Rusku.

Aj po roku 2010 pokračujú inovačné počiny a rozvoj produktov značky predovšetkým v tlačiarenskom, medicínskom a fotografickom priemysle. Spoločnosť sa výrazne orientuje na využitie jej inovácií a vynálezov v digitalizácii, zobrazovacej technike a zjednodušovaní archivovania dát.

Vývoj spoločnosti FUJIFILM Europe a historické míľniky, ktorými prešla a obohatila trhy na celom svete o nové produkty, boli účastníkom spoločenského stretnutia zákazníkov značky, pri príležitosti päťdesiateho výročia pôsobenia v Európe, prezentované aj na inštalovanom paneli a účastníci sa mohli počas celého večera s nimi zoznámiť.

Okrem príjemnej neformálnej diskusie a dobrého pohostenia, spríjemnilo účastníkom oslavy päťdesiatich rokov inovácií a úspešného rozvoja značky FUJIFILM v Európe aj nádherné, horúce počasie a krásne večerné pohľady na bratislavské nábrežie Dunaja z paluby.

Redakcia

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tlačidlo Späť hore